... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ... ...
Missing image
 • Missing image

GAUSTATOPPEN

Det er mange som mener at Gaustatoppen er Norges vakreste fjell. Det majestetiske og ruvende fjellet byr på muligheter for fantastiske turopplevelser hele året.

Helt siden slutten av 1800-tallet har Gaustatoppen med sine 1883 m.o.h. hatt en magisk tiltrekningskraft på tilreisende – både nasjonalt og internasjonalt. Inne i selve fjellet ligger Gaustabanen, fortsatt en godt bevart hemmelighet for mange.

Gaustatoppen er et av Norges mest populære og tilgjengelige fjell, med over 90 000 besøkende hvert år.

Fra toppen kan utsikten kun beskrives som spektakulær. Her ser man ut over store deler av Sør-Norge. Fra Gaustablikk er en gåtur til toppen en perfekt dagsutflukt.


SKIKJØRING FRA GAUSTATOPPEN

En spektakulær opplevelse på ski.

Gaustatoppen er et eldorado for skientusiaster. Uansett ferdighetsnivå har det magiske fjellet noe for alle som liker å kjenne adrenalinet bruse.

Med dagspass på den historiske Gaustabanen er det ikke minst lett å komme seg opp til toppen, slik at du kan sette utfor igjen og igjen... og igjen.

På Gaustatoppen ligger alt til rette for en morsom skidag for både store og små. Den merkede løypa er en middels bratt, upreparert bakke, som går fra “Tuddalstippen” og ned til inngangen på Gaustabanen. Nedfarten er på 2,4 kilometer og er litt i underkant av 30 grader på det bratteste.

På østsiden av Gaustatoppen går det sju renner ned fra eggen hvor det er mulig å stå på ski. Disse rennene er bratte, fra 40-52 grader på det bratteste, og skikjøring i disse er for viderekomne med god skredkompetanse.


TOPPTUR & OFF PISTE

For toppturer og off piste-kjøring er området rundt Gaustatoppen anerkjent som et spesielt flott og samtidig særdeles utfordrende terreng.

Det er imidlertid flere topper og fjellkjeder rundt Gausta! Foruten Gaustatoppen anbefales turer til Ørnenipa (1334 moh), Toreskjyrkja (1375 moh) og Heddersfjell (1462 moh).

Turen til Ørnenipa gir en moderat oppstigning på i underkant av 400 høydemeter fra Kvitåvatn, som ligger på 928 moh. Turene til Toreskjyrkja og Heddersfjell gir mulighet for turer på over 500 høydemeter.

Alle disse turene byr på flotte oppstigninger, samt varierte og utfordrende nedkjøringer i urørt terreng.


GAUSTABANEN

En godt bevart hemmelighet.

Langt inne i fjellet ligger nemlig Gaustabanen, som siden 2010 har vært åpen for allmennheten. Og med den kan du komme deg til toppen på bare 15 minutter!

Banen ble opprinnelig bygget som en del av et hemmelig Nato-anlegg i 1959. Etter at Nato forlot anlegget, og gjennom en stor innsats fra ildsjeler, åpnet banen for kommersiell drift. Nå er banen åpen hele året og går ontinuerlig i åpningstiden.

Banen, som til sammen frakter passasjerene 1040 meter opp inne i fjellet, består av to strekninger og tre stasjoner. Fra nederste stasjon tar man en elektrisk trikk 850 meter inn i fjellet til Brekket. Der går man over til taubanen som tar deg opp til øverste stasjon og utgangen på toppen.


ALPIN

Gausta skisenter har 13 heiser og 35 traseer fordelt på 550 høydemeter.

Med leilighet på Gaustatoppen Lodge bor du bokstavelig talt midt i skibakken.

Til sammen har anlegget 32 km preparerte traseer, hvorav den lengste er 3,8 km lang. Anlegget har alt som trengs for en vellykket skiferie for hele familien, med egne barneområder og skiskole.

Dette er et skisenter med noe for alle. Her kan man velge mellom alt fra varierte svarte og røde løyper ved Gaustablikk, til myke blå og grønne løyper for herlige carvingopplevelser ved Hovdestaul. I tillegg kommer muligheten for å kjøre off piste med eller uten guide helt fra toppen.

Eierne er ambisiøse, og ønsker å videreutvikle anlegget til å bli et av landets beste.


LANGRENN

I all beskjedenhet – Gausta er et paradis for langrenns entusiaster. Området byr på mye snø og over 85 km med velpreparerte løyper og spor for alle nivåer.

I all beskjedenhet – Gausta er et paradis for langrenns- entusiaster. Området byr på mye snø og over 85 km med velpreparerte løyper.

Her kan løpere og turgåere med ulike preferanser velge mellom alt fra preparerte skiløyper til urørte fjellvidder.

De lett tilgjengelige løypene byr på alt fra korte nybegynnersløyfer til solide høyfjellsrunder på 23 kilometer. I området rundt Kvitåvatn, rett ved Gaustatoppen Lodge, finnes dessuten 6 km med lysløype.

I vintersesongen prepareres langrennsløypene på Gausta som regel hver dag, slik at du alltid har flotte spor og optimale forutsetninger for din neste tur.

Sjekk preppestatus på: www.skisporet.no/gausta


UTENDØRS BADSTUE

Varm og vakker fornøyelse.

Utendørs badstue på innsjøen er rensende, avslappende og eksotisk. Rett og slett ren nytelse.

På Kvitåvatn, like nedenfor leilighetene på Gaustatoppen Lodge, er det sjøsatt to flytende badstuer. Her kan du nyte varmen og svette ut mens du skuer utover det flotte naturlandskapet, med selve Gaustatoppen som bakteppe. Det blir jo ikke bedre enn det?

Bookes på Gaustablikk Fjellresort.


TURER

 • GAUSTATOPPEN - 1883 MOH

  En relativt krevende tur på ca 5,2 km og 760 høydemeter dersom man går én vei. Turen går i kupert fjellterreng på tidvis smal og steinete sti, med en varighet på ca 3,5 timer én vei i sommersesongen. Stien bort til selve toppunktet er luftig og spektakulær med panoramautsikt. Turen egner seg også for randonee vinterstid.

  På toppen kan du på en fin dag se 1/6 av Norge, og Gaustatoppen Turisthytte er åpen for lett servering.

 • TORESKJYRKJA - 1371 MOH

  Relativt krevende tur på ca 3,2 km og totalt 494 høydemeter dersom man går én vei fra T-merket sti fra Gaustablikk.

  Turen går i kupert fjellterreng på tidvis smal og steinete sti, med en varighet på ca 4 timer i sommersesongen. Turen egner seg også for randonee vinterstid. På toppen er det en fantastisk utsikt mot Tuddal og fjellområdene sørover i Telemark.

 • ØRNENIPA - 1315 MOH

  Middels krevende tur på ca 15,9 km og totalt 936 høydemeter totalt dersom man går tur/retur Gaustablikk. Turen går i lett og variert fjellterreng, med en varighet på ca 4 timer i sommersesongen. Turen egner seg også for randonee vinterstid.

  På toppen er det en fantastisk utsikt mot Gaustatoppen, Tuddal, Rjukan og Tinnsjøen.

 • SKIPSFJELL - 1103 MOH

  Middels krevende rundtur på 5,1 km og totalt 357 høydemeter med start og mål på Gaustablikk. Turen går i middels krevende og variert fjellterreng, med en varighet på ca 2 timer i sommersesongen.

  På toppen er det en fantastisk utsikt mot Gaustatoppen og Rjukan.

 • RUNDT KVITÅVATN

  Middels rundtur på ca 7 km rundt Kvitåvatn. Turen går på gruslagt vei med variert terreng, med en varighet på ca 1,5 time i sommersesongen.

  For mer informasjon om alle turer i Gausta-område se www.ut.no


TIL FJELLS PÅ TO HJUL

Nærområdet
I området rundt Gausta finner du flotte sykkelstier egnet for både terreng- og landeveissykkel. Ta med familien på en spennende sykkeltur! Fra Gausta kan dere sykle fra sportellet og rett inn i lysløypa som beveger seg langs Kvitåvatn. Omringet av fjell, bekker og bruoverganger er dette en enkel og fin aktivitet for store og små.

Om sommeren og høsten vil deler av skisenteret benyttes til sykkelstier og løyper. Gausta har store planer om å utvikle hele destinasjonen til å bli et sykkelmekka i sommerhalvåret. Først ut er en sykkelløype i Telemarksvingen på Gausta Skisenter, en lengre og spennende løype på nærmere 6 km. Løypa åpner opp for å utforske større områder fra sykkelsetet.


Lengre utflukter
Vil du sykle langt? Utflukter til Hardangervidda vil ta deg gjennom nydelig og vill høyfjellsnatur forbi fiskevann og sildrende bekker. På klarværsdager har du fenomenal utsikt til majestetiske Gaustatoppen! Starten på turen er helt spesiell. Nord-Europas første taubane, Krossobanen, løfter deg opp fra Rjukan til startpunktet på 886 moh. Strekningen er småkupert og veien er godt skiltet og vedlikeholdt. Etter 30 km kommer du frem til Kalhovd Turisthytte.

Missing image

© Websiden er designet av JHelstad